Welcome to Oldhammer Europe forum

Ścieżka forum - jesteś tutaj:Forum[PL] POLSKA: Rulsy7 edycja - zasady
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

7 edycja - zasady

Zbiorczy temat odnośnie zasad siódmej edycji.

Na początek moje pytanie: czy bohater na wierzchowcu bez kropierza po dołączeniu do oddziału lekkiej kawalerii może się poruszać się tak jak ten oddział i korzystać z bonusów lekkiej jazdy, czy oddział traci tę zasadę i porusza się normalnie? Np Czarodziejka DE na dark steed dołączą do oddziału Dark Riders DE. 

kostkadomina.blogspot.com

Myślę, że zdanie na stronie 70 w RB do 7 ed. wszystko wyjaśnia:

Mounted character models may join fast cavalry units and move in the same manner as the unit, but do not benefit from any of the special shooting rules.

 

I wydaje mi się, że jest to jedyna wskazówka odnośnie tego o co pytasz - nie byłem w stanie znaleźć nigdzie indziej zdania o tym co się dzieje jak character dołącza do jednostki, która ma jakąś specjalną zasadę, a to co jest na str. 70 nie dość, że zapisane jest w rozdziale o Fast Cavalry to jest opatrzone osobnym tytułem "Characters" 🙂

Dzięki za odpowiedź, tak też mi się wydawało, ale pewności nie miałem. Z drugiej strony ten zapis sugeruje że wierzchowiec bohatera może mieć barding, więc... 😛 Gdzieś zapodział mi się rulebook do 7demki, więc przed eventem może się jeszcze parę pytań pojawić 😉

kostkadomina.blogspot.com

Właśnie brakuje mi zapisu, że jeżeli character nie ma zapisu, że jest Fast Cav (co byłoby mu zdejmowane np. przez barding) to nie może dołączyć do oddziału Fast Cav. Coś mi chodzi po głowie, że takie rzeczy były zapisane, ale to chyba w 8 ed...